28. 4. 2010

Vysoké Tatry - Lyžiarske Bežecké Trate

Vyznavači bežeckého lyžovania a zimnej turistiky vi vo Vysokých Tatrách prídu na svoje. Zasnežené tatranské velikány vytvárajú neopakovateľnú scenériu pri lyžiarskych túrach. Trasy pre bežecké lyžovanie na území Vysokých Tatier sú každoročne pripravované v závislosti od snehových podmienok. Bežecké lyžiarske trasy označené červenou farbou sú trasy profesionálne pravidelne upravované a sú určené pre profesionálov a pokročilých lyžiarov bežcov. Niektoré z nich majú aj certifikát Slovenského lyžiarskeho zväzu. Trasy označené modrou farbou sú udržiavané príležitostne pre rôzne súťaže a preteky amatérov i profesionálov. Po uskutočnení pretekov ich môžu využívať aj turisti. Trasy označené zelenou farbou sú tvorené individuálne, t. j. lyžiarmi turistami, ktorí ich svojím behom vytvoria a ďalším používaním sa individuálne upravujú. 
Lyžiarske Bežecké Trate 
Štrbské Pleso
Je tu 5 okruhov bežeckých trás v dĺžke 5, 10, 15, 30, a 12 km. Začiatok bežeckých trás 1 až 4 sa nachádza na bežeckom štadióne pri hoteli FIS. Počet a dĺžka vyznačených okruhov závisí od momentálnych klimatických podmienok a v priebehu sezóny sa môže meniť. Okruh č. 5 sa začína na turistickom chodníku v Mlynickej doline, respektíve za hotelom FIS a je udržiavaný len príležitostne. Sú tu aj možnosti lyžiarskej turistiky po Tatranskej magistrále k Jamskému plesu a pokračovaním až na Podbanské.
Dolný Smokovec - Nový Smokovec (5 km)
Začiatok trasy je na lesnej ceste oproti motorestu Raimund, trasa končí na miestnej komunikácii pri cintoríne v Novom Smokovci. Trasa je udržiavaná iba príležitostne. 
Starý Smokovec - Tatranská Polianka (7 km)
Začiatok bežeckej trasy je na chodníku za čerpacou stanicou v Novom Smokovci, koniec trasy na chodníku asi 2 km za Tatranskou Poliankou (Danielov dom). Východiskom l&žiarskych tur je Hrebienok.
Tatranská Polianka - Gerlachov
Trasa začína v Tatranskej Polianke asi 100 m pod stanicou Tatranskej elektrickej železnice (TEŽ), vedľa asfaltovej cesty smer Svit - Gerlachov - zastávka SAD - okraj osady asi 250 m južne od vodojemu pri štátnej ceste.
Tatranská Lomnica
Okrem udržiavaných bežeckých okruhov v Tatranskej Lomnici v dĺžke 5 a 3 km a trasy Tatranská Lomnica  - Starolesnianske lúky (7 km) sú tu aj dobré možnosti dlhších lyžiarskych túr do okolitých dolín, ako aj do Starého Smokovca.
Tatranské Matliare 
Trasy okruhu 1 (1,5 km) a okruhu 2 (4 km)  sa začínajú pri parkovisku pred hotelom Metalurg.
Stará Lesná - Horný Smokovec (8 km)
Začiatok trasy je na lesnej ceste 20 m pod zastávkou TEŽ v Starej Lesnej, koniec trasy pod Junior hotelom v Hornom Smokovci.
Ždiar
Trasy okruhu 1 (5 km) a okruhu 2 (10 km) sa začínajú v zjazdárskom areáli Strednica asi 300 metrov pod cestou Ždiar - Lysá Poľana. Sú tu vhodné podmienky aj na lyžiarsku turistiku, najmä na južných svahoch Spišskej Magury a na hlavnom hrebeni pohoria.
Podbanské
Stredisko má výborné podmienky na bežecké lyžovanie a lyžiarsku turistiku. Na bežkách sa možno vydať Tatranskou magistrálou na Štrbské Pleso, obľúbené sú trasy do Tichej, Kôprovej a Kamenistej doliny.
    

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára