15. 8. 2010

Spiš

Spiš je jedným z najkrajších a najsvojráznejších regiónov Slovenska. Vďaka nádhernej prírode a množstvu kultúrnych a historických pamiatok patrí k turisticky najatraktívnejším územiam krajiny. Na západe ho lemujú vysoké a Belianske Tatry, na juhu Nízke Tatry a Slovenské Rudohorie, na severe Spišská Magura. Spišská stolica vznikla v 1. polovici 12. storočia za uhorského kráľa Gejzu pri nemeckej kolonizácii, ktorá poznačila celé dejiny Spiša. Jednou z kurióznych historických kapitol bolo dlhodobé zálohovanie časti spišskej stolice Poľsku. Udialo sa roku 1411, keď uhorský kráľ Žigmund potreboval peniaze na vojnu proti Benátskej republike. Za 31 tisíc kôp českých grošov dal do zálohu Poľskému kráľovi 13 spišských miest, ktoré získala nazad až Mária Terézia. Zložitosti historického vývoja aj pestré národnostné pomery sa odrážajú na vzhľade spišských miest a obcí. Pre ich svojráz si Spiš nemožno pomýliť s žiadnym iným regiónom Slovenska. Cez Spiš viedli významné obchodné cesty strážené hradmi. Najvýznamnejší z nich je Spišský hrad. Je to najrozsiahlejší hrad na Slovensku a jeden z najväčších hradov v strednej Európe. Spolu so Spišskou Kapitulou a Spišským Podhradím tvoria architektonický celok zapísaný v zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Spišská Kapitula, ktorá bola od 13. storočia sídlom spišského prepoštstva a neskôr spišského biskupstva, je unikátnym mestečkom obohnaným zachovanými hradbami zo 17 storočia a obývaným výhradne kňazmi. Za návštevu stojí aj ranogotický kostolík v neďalekej obci Žehra. V kostolíku z 13. storočia s pôvabnou siluetou zaujme množstvo vzácnych nástenných malieb z 15. storočia. Pozoruhodné svojou architektúrou sú viaceré spišské mestá. Spomedzi nich vyniká najmä Levoča s gotickým kostolom sv. Jakuba a gotickým dreveným oltárom od Majstra Pavla a tiež Spišská Nová ves, administratívne centrum Spiša.
V objatí Pienin, Belianskych Tatier a Levočských vrchov leží turisticky zatiaľ málo navštevovaná Spišská Magura. Aj toto pohorie však ponúka nádherné prírodné scenérie. Z Magurského sedla v hlavnom hrebeni možno za priaznivého počasia vidieť aj Vysoké Tatry.
Spišské mestá a dediny majú svoj osobitý ráz. V mnohých sa zachovali historické jadrá miest a množstvo sakrálnych pamiatok. V Bijacovciach neďaleko spišského Podhradia nájdeme pôvodne románsky kostol z 13. storočia s nástennými maľbami zo 14. storočia a vedľa románsku rotundu. 
Cestou k Spišskému hradu možno navštíviť štátnu prírodnú rezerváciu Dreveník. na vápencovom kopci neďaleko Spišského Podhradia a Žehry sa nachádza skalné mestečko zvané Kamenný raj s vežami, 24 jaskyňami a roklinami fantastických tvarov, vzácnymi rastlinami a živočíchmi. Drevník je najväčším travertínovým územím v Slovenskej republike.          
    

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára